вівторок, 14 березня 2017 р.

Найдивовижніші факти про річки світу



1    
   Найдовша річка світу — Ніл. Однак завдяки останнім дослідженням стало відомо, що Амазонка вже перевершила його. Довжина Нілу становить близько 6695 км, він має дві притоки. Цікавий факт: Ніл покривався льодом всього двічі за все існування — в ​​IX і XI століттях.

  Амазонка найдовша річка сучасних днів. Її довжина вже складає більше 6800 км. Вона протікає через Південну Америку, а потім впадає в Атлантичний океан. У 2011 р Амазонка була визнана одним із природних чудес світу. У ній міститься води більше, ніж в будь-який інший річці планети. Також Амазонка дивна, там, що протягом усього її русла побудований тільки один міст Ріу-Негру. Його довжина перевищує 3,5 км.


3     Іртишнайчистіша річка і є основним припливом Обі. Його протяжність становить 4248 км і протікає по територіях трьох країн: Росія, Казахстан і Китай. У Росії Іртиш вважається найбільш протяжною рікою після річки Лена (більше 2 тис. км).

     Сама «вантажопідйомна ріка» — річка Косі. Вона протікає по території сучасної Індії, і щороку прокладає нове русло, при цьому, спустошуючи велику територію. Загальний обсяг наносів в рік, принесених Коси, становить до 120 метрів кубічних. 8 товарних вагонів можна заповнити піском, галькою і глиною, які приносить ріка щорічно з Гімалаїв!


     Однією з найзагадковіших річок є Каньо Кристалес в Колумбії. Друга назва цієї річки — «п’ятикольорова». Вона зовсім маленька — довжина до 100 км, а ширина не більше 20 метрів і в ній майже не водиться риба. Загадковість Каньо в тому, що вона буває у п’ятьох забарвлень — зелена, синя, жовта, червона і чорна. Цю палітру фарб їй надають відображення неба, водорості і річковий пісок. Особливо барвисто вона виглядає між сезонами засухи і дощів.

       Найглибша річка світу — Конго. Її глибина досягає 250 м!

       Самою забрудненою річкою є Королівська річка, що протікає по території сучасної держави Австралія. Вона забруднена хімічними відходами від гірської промисловості. Починаючи з 1995 року, в Королівську річку щорічно потрапляє більше 1500000 сульфідів.


       На території сучасної Польщі існує цікаве місце, де річки Нельба і Велна перетинаються під кутом в 90 градусів. А через велику різницю температур, різних рівнів і швидкостей течії вод не змішуються між собою.

       Сама водна держава — Фінляндія. На її території розташувалися 188000 озер і протікають 650 річок.

 На планеті існує всього лише одна країна, на території якої постійно не протікає жодна річка — це Саудівська Аравія.

1   П’яна — сама звивиста річка планети. Її довжина понад 400 км, однак відстань від гирла до витоку не більше 30 км. Вона розташувалася майже повністю в Нижегородської області, проте і зовсім невеликий її шматочок припадає на Мордовські землі.


1        Найпопулярніша вигадана річка — Стікс. Вона протікає по території підземного царства бога Аїда. Однак і на Землі існує її «тезка» в місті Перм. «Друга» Стікс відокремила місто від Егошіхінського кладовища ще в 18 столітті. Проте на даний момент її русло не видно, тому як Стікс загнали в труби.

1    Парадокс! У Воронезькій області існує дві річки з назвою Дівиця, що мають притоки з назвами Розсішки і впадають вони обидві в Дон.


1      Однією із загадок природи також є сині річки. Протікають вони через територію Гренландії. В період порівняльної теплоти і з приходом літа лід починає танути, викликаючи при цmjve невеликі струмочки, які зливаються в дуже великі потоки і в підсумку стають ріками. На превеликий подив, вода цих водойм має забарвлення темного аквамарина. Це просто поєднання неймовірної краси: ріжучий очі білий сніг і небесно-блакитна річка.

     Планета Земля володарка шести річок під назвою Дон

1   На противагу Амазонці на планеті існує найкоротша річка. Її назва схоже з її довжиною — річка Д. Протікає вона по території США, а довжина її всього 36 метрів.

1   Однією з найсмішніших річок є річка Лось, яка протікає через Москву. Її найбільша притока називається так само — Лосеня.

Планета Земля таїть у собі чимало дивовижних природних чудес.
Сьогодні ми відкрили для себе декілька фактів про річки, всього лише частина того, що приготувала для нас природа.

Немає коментарів:

Дописати коментар